For få år siden var jeg til en konference i sundheds coaching i Boston. Her stiftede jeg for første gang bekendtsskab med den amerikanske børnepsykiater Daniel Siegel. Han holdt et utroligt inspirerende foredrag om, hvad man kan gøre for at opretholde den mentale sundhed og velbefindende. Han præsenterede en sundhedstallerken for sindet. Når han har “lavet” en tallerken, så er det fordi, de amerikanske sundhedsmyndigheder havde offentliggjort en måltidstallerken med angivelse af den optimale fordeling af kulhydrat, protein og fedt.
Sundhedstallerkenen for sindet har siden jeg blev præsenteret for den, fungeret som en slags rettesnor for, hvilke aktiviteter min dag helst skal indeholde.
I korte træk mener Dan Siegel, at man i løbet af et døgn skal sørge for at nå omkring følgende aktiviterer.
Søvn
Det er vigtig at få nok søvn. Både børn, unge og voksne har behov for at få tilstækkelig søvn. Under søvnen konsoliderer vi det vi har lært. Vi integrerer dagens oplevelser i vores tidligere oplevelser og vi opbygger også forventninger til fremtiden. Fortid, nutid og fremtid integreres og styrker din læring. At få en god søvn er er også vigtig for hjernens aktivitet, kroppens metabolisme, sukkeromsæt-ningen i kroppen og immunsystemet. For at få et liv med velbefindende er søvn ekstemt vigtig. (Man kan dog med spædbørn opleve perioder der ikke byder på så megen søvn, og det kan man også klare indtil et vist punkt. Vi har alle set hvordan unge nybagte mødre griber enhver chance for at sove, for at komme underskuddet til livs. – en helt naturlig reaktion)
Fysisk tid
At røre sig er godt for konditionen og evnen til at overkomme fysiske gøremål i hverdagen. Men også hjernen har stor gavn af fysiske aktivitet. Krop og hjerne er forbundne og den fysiske aktivitet hjælper hjernen til at udvikle sig.
Down time
Er den tid hvor du genoplader din hjerne ved at slappe af – lave ingenting. Kort sagt, brug tid på at “glo ud i luften”
Fokus tid
Er det tidpunkt hvor du fokuserer specifikt på en opgave uden at gøre andet end det – altså ikke noget med at multitaske (læse mails, SMS’er mv) – Fokuseret opmærksomhed hjælper din hjerne med at holde sig sund og dine tanker klare. Med andre ord man styrker de synaptiske forbindelser i hjernen og skaber nye.
Play time
Være spontan – gøre noget nyt . Vær legende. Børn gør det naturligt, vi voksne gør det kun i mindre omfang. Nyt kan læres uden at man risikerer noget. Sidegevinst er at der skabes nye forbindelser i hjernen. At lege holder hjernen ung og giver hjernen vækst.
Time in
Reflektion over det man oplever i sig selv eller mindfulness meditation. At fokusere på sine indre sensationer, billeder/forestillinger, følelser og tanker skaber bedre koordination og mere balance i dit nervesystem. Skaber bedre evne til at fokuserer, bedre følelsesmæssig balance og får mere kapasitet til at forstå andre mennesker. Skaber neural integration i hjernen.
Connecting time
Er den tid vi bruger til at være sammen med andre mennesker – og naturen. Være sammen med, blive forbundet med – og give tilbage. Det forbedrer vores sundhed at give tilbage med taknemmelighed.